OPTIKA1
Svetozara Radojčića 8a, Beograd
+381 (11) 346 7 210
+381 (11) 304 8 774

OPTIKA 2
Deligradska 27, Beograd
+381 (11) 268 47 61
+381 (11) 407 45 89

Suvo oko

Suvo oko je jedno od najčescih oboljenja u oftalmologiji i jedan od najčešćih razloga za posetu očnom lekaru. Čak 20 % populacije preko 45 godina ima simptome suvog oka. Simptomi mogu biti veoma različiti i veoma neprijatni, a najčešće uključuju osećaj peckanje u oku, osećaj stranog tela,osećaj bockanja u oku, prekomernog suzenja oka, crvenilo, magljenje vida, neprijatnost pri gledanju tv-a i prilikom čitanja.

Zdrav suzni film sastoji se iz tri sloja, lipidnog, vodenog I mucinskog sloja. Njihova uloga je da vlaže prednju površinu oka i da je štite od uticaja spoljne sredine i od infekcija. Prve tegobe se osećaju u klimatizovanim prostorijama, kod produženog gledanja u kompijutere i pametne telefone, dok se vozite avionom, dok vozite biciklu, a isto tako i u sunčanim i vetrovitim uslovima.

Postoji još jedan simptom koji se razlikuje od ostalih simptoma suvog oka, a to je simptom pojačanog suzenja oka, paradoksalni simptom, jer je uzrokovan iritacijom oka uslovljenom suvim okom i pojačanim refleksnim suzenjem oka.

Sa starenjem se značajno povećava rizik za nastanak suvog oka zbog pada nivoa androgenih polnih hormona koji se javlja kod oba pola a regulišu homeostazu suznog filma. Ugrožene populacije su najčešće žene u post menopauzi i menopauzi, tokom trudnoće i tokom laktacije i žene koje uzimaju kontraceptivne pilule ili su na nekoj drugoj hormonskoj terapiji.

Nosioci kontaktnih sočiva spadaju u grupu sa visokim rizikom za nastanak suvog oka, te se preporučuje redovno korišćenje adekvatnih preparata veštačkih suza.

Detektovanje i lečenje problema suznog filma kod nosioca kontaktnih sočiva je veoma važno, jer su suvo oko i diskomfor dva najčešća razloga za prekid nošenja kontaktnih sočiva.

Ostali faktori rizika su reumatološke bolesti kao i nedostatak vitamina A kod pacijenata.

Cilj terapije suvog oka je da ublaži ili otkloni simptome, poboljša vidnu oštrinu i da omogući bolji kvalitet života. Prvi korak u lečenju suvog oka je primena adekvatnih veštačkih suza.

U zelji da se unapredi lečenje suvog oka, poslednjih godina usavršen je novi pristup u lečenju, koji pored lubrikacije, vrši i osmoprotekciju delujići preko tkz osmoprotektanata, koji imaju sposobnost da prodru unutar samih ćelija površine oka i omoguće dodatnu hidrataciju ćelija, efektno uklanjajući simptome suvog oka.

Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
colss logo

 

Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

eclso logo

 logo sfera

Svetozara Radojčića 8a
Beograd 11000
011/ 3467 210
069/ 3467 210

Radno vreme

OPTIKA 1
Radnim danima : 11-18h
Subota: 10-14h

OPTIKA 2

Radnim danima : 09-17h

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Search