OPTIKA1
Svetozara Radojčića 8a, Beograd
+381 (11) 346 7 210
+381 (11) 304 8 774

OPTIKA 2
Deligradska 27, Beograd
+381 (11) 268 47 61
+381 (11) 407 45 89

Blue Glide / Blue Control

Savremeni način života nužno zahteva korišćenje savremene tehnologije i uređaja koji nam olakšavaju i ubrzavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kako na poslu, tako i u privatnom životu. Stalna izloženost veštačkom osvetljenju, dugotrajno gledanje u monitore svih vrsta (računari, pametni telefoni-androidi, televizori i sl.), razne vrste veštačke rasvete (automobilska industrija, ulična osvetljenja i sl) ostavlja posledice na naš organizam.
Oftalmološke asocijacije navode da 70-75% osoba koje rade na računarima i koje su izložene emitovanju veštačke plave svetlosti duže od dva sata dnevno, imaju problem sa vidom.

Ako se zna da dugotrajno emitovanje i delovanje plave svetlosti na ljudski organizam drastično narušava kompletno zdravstveno stanje čoveka, nije zanemarljiva činjenica da je oko najdirektnije izloženo i time prvo ugroženo. Široki spektar svetlosti uzrokuje potpunu degeneraciju vidnih ćelija (svetlost kratkih talasnih dužina oštećuje ćelije i metaboličke procese našeg oka) koje se nakupljaju u oku i dovode do nastanka mrene.

Takođe, delovanje plave svetlosti je povezano i sa lučenjem hormona melatonina koji u našem organizmu imaju ulogu u regulaciji životnog ritma. Prekomerno ili nedovoljno lučenje pomenutog hormona dovodi naš organizam u stanje poremećene hormonske ravnoteže. Pod uticajem plave svetlosti naš organizam nastavlja da luči dnevne hormone, uključujući i hormon stresa.

Ukoliko se poremeti prirodni ritam organizma povećava se rizik od pojave raznih problema i bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, prekomerna težina, nesanica, depresija i druge.

Zaštitni sloj od plave svetlosti je toliko postao neophodan i tražen da su neki od proizvođača plastike za ramove zaštitili njegovo ime, pa je Blue Glide naziv poznatog domaćeg proizvodžača POL-a, a Blue Control naziv svetski poznatog proizvođača HOYA-e.

Zaštitni sloj Blue Glide / Blue Control:

    Usporava makularnu degeneraciju oka
    Neutrališe delovanje veštačke plave svetlosti
    Poboljšava kontrasnu percepciju, nudi prirodan doživljaj boja
    Smanjuje odsjaj za ugodan i opušteniji vid
    Štiti dioptrijsko sočivo od ogrebotina, masnoća, prašine, vode i prljavštine

Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
colss logo

 

Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

eclso logo

 logo sfera

Svetozara Radojčića 8a
Beograd 11000
011/ 3467 210
069/ 3467 210

Radno vreme

OPTIKA 1
Radnim danima : 11-18h
Subota: 10-14h

OPTIKA 2

Radnim danima : 09-17h

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Search