OPTIKA1
Svetozara Radojčića 8a, Beograd
+381 (11) 346 7 210
+381 (11) 304 8 774

OPTIKA 2
Deligradska 27, Beograd
+381 (11) 268 47 61
+381 (11) 407 45 89

Kontaktna sočiva

U ponudi su sve vrste kontaktnih sočiva, kao i veliki izbor najkvalitetnijih dioptrijskih okvira različitih proizvođača, neophodnih za kompletnu zaštitu vida i maksimalnu moguću udobnost i vidnu oštrinu.

  • Meka kontaktna sočiva najpoznatijih svetskih proizvođaca (dneva, mesečna, tromesečna i godišnja; sferična i asferična, torična i multifokalna).
  • Najnovija silikon-hidrogel kontaktna sočiva najpoznatijih svetskih proizvođača.

Pre prepisivanja gas propusnih sočiva Oftalmolozi-kontaktolozi Očne kuće SFERA određuju topografiju rožnjače – dijagnostičku procenu prednje površine rožnjače.

  • Rigidna gas propusna kontaktna sočiva (RGP) različitih poznatih svetskih proizvođača, najsavremenijeg dizajna (sferna, asferna, torična, konična i multifokalna).
  • Konična kontaktna sočiva specijalno dizajnirana za pacijente koji imaju keratokonus.

Kontaktna sočiva su optička pomagala koja služe za korekciju refrakcionih mana oka (kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam, prezbiopija), promenu izgleda oka (kozmetska- sočiva u boji) i lečenje nekih poremećaja prednjeg segmenta oka (terapijska sočiva).

Prema materijalu od koga su napravljena kontaktna sočiva se dele na: polutvrda gas propusna (RGP), meka i najnovija generacija mekih silikom hidrogel sočiva.

Prema učestalosti zamene mogu biti: dnevna, mesečna, tromesečna i godišnja kontaktna sočiva. Zamena se vrši po isteku perioda koji je predviđen za nošenje po proizvođačkom uputstvu.

Kontaktno sočivo se postavlja direktno na oko radi korekcije refrakcione mane, pri čemu ono postaje najvažniji element u novonastalom optičkom sistemu oka. Osim optičke uloge (korekcija refrakcionih mana) kontaktna sočiva mogu imati i kozmetsku ulogu (poboljšanje spoljašnjeg izgleda oka ili promena boje oka), kao i terapijsku ulogu (uz primenu potrebnih lekova u lečenju nekih oboljenja prednjeg segmenta oka).

Pacijenti se najčešće odlučuju za primenu kontaktnih sočiva iz praktičnih razloga - udobnost, postizanje bolje vidne oštrine, širokog vidnog polja. Kontaktna sočiva omogućavaju udobno bavljenje sportskim i raznim drugim aktivnostima.

Meka kontaktna sočiva omogućavaju korekciju kratkovidosti, dalekovidosti (sferična i asferična), astigmatizma do 2.5 Dcyl (torična), kao i prezbiopije (multifokalna) kontaktna sočiva. Adaptacija oka na kontaktno sočivo je momentalna, vid izuzetno jasan, održavanje jednostavno, propustljivost za kiseonik izuzetno velika.

Danas su najčešće u upotrebi meka silikon-hidrogel kontaktna sočiva za planiranu mesečnu zamenu. Dnevna kontaktna sočiva (ujutru se postavljaju, a uveče bacaju) se preporučuju osobama sa učestalim alergijama ili onima koji sočiva koriste samo povremeno.

Najvažniji faktor za zdravlje oka i udobnost kontaktnih sočiva je propustljivost za kiseonik. Obična (hydrogel) meka kontaktna sočiva ponašaju se kao barijera snabdevanju kiseonika ka rožnjači. Kiseonik do rožnjače dolazi na dva načina: kroz suzni film i direktno kroz materijal sočiva. Materijal sočiva treba imati visoku propustljivost za kiseonik, što se ogleda kroz visok Dk faktor. Silikon hidrogel materijal kontaktnih sočiva ima značajno veći Dk, tj. propustljivost kiseonika, u odnosu na hidrogel materijale. Omogućava zdravije oči, kristalno jasan vid i dugotrajni komfor.

RGP- rigidna gas propusna sočiva zahvaljujući novim materijalima od kojih su napravljena omogućavaju veliku propustljivost za kiseonik, a zadržavaju prvobitnu otpornost. RGP kontaktna sočiva omogućavaju vrlo dobru vidnu oštrinu, ispravljanje mnogih refrakcionih grešaka i dugotrajnost ( 1-1,5 god.). Preporučuju se naročito osobama koje imaju visoki astigmatizam, iregularno zakrivljenu rožnjaču ili keratokonus. Infekcije u toku njihovog nošenja značajno su ređe nego kod drugih vrsta kontaktnih sočiva. Zahtevaju duži period adaptacije, mogu se lakše pomerati ili čak ispasti iz oka.

očna-kuca-sfera

Kozmetička sočiva- kontaktna sočiva u boji

Kontaktna sočiva u boji omogućuju promenu boje oka izrazito, umereno ili samo naglašavanje prirodne boje oka. Sočiva koja izrazito menjaju boju oka izrađena su tako da obojeni deo sočiva u potpunosti prekriva prirodnu boju dužice, dok ona koja menjaju boju umerenije imaju tačkasti nanos boje tako da se prirodna boja oka nazire tj providi. Potrebno je napomenuti pacijentu da je uvek poželjno da se sočivo bira na osnovu probnog seta uz pregled oftalmologa- kontaktologa.

Terapijska kontaktna sočiva

Sočiva za terapijsku primenu izrađena su od specijalnih materijala, izuzetno velike propustljivosti za kiseonik. Koriste se kod povreda oka, abrazije i erozije rožnjače, keratopatija, ulceracija rožnjače, kod sindroma suvog oka, nakon refrakcione hirurgije.

 

Sredstva za održavanje kontaktnih sočiva

Kontaktna sočiva se moraju pravilno i redovno održavati odgovarajućim sredstvima za tu namenu. Pravilno održavanje kontaktnih sočiva veoma je važno, suprotno može doći do pojave ozbiljnih komplikacija i infekcija. Lekar oftalmolog-kontaktolog je dužan da skrene pažnju pacijentu na ovu činjenicu, kao i da mu pruži sve informacije o odgovarajućem sredstvu za održavanje, kao i pravilnom rukovanju kontaktnim sočivima i njihovom održavanju izabranim sredstvom.

Sredstva za održavanje kontaktnih sočiva mogu biti višenamenska (jedno sredstvo koje istovremeno čisti, ispira, dezinfikuje, čuva, vlaži i uklanja depozite) i sastavljena od više sredstava, pri čemu svaki ima svoju namenu.

 

 

Zanimljivosti - istorija sočiva


Kratak pogled u prošlost vodi nas do velikog umetnika i naučnika Leonarda da Vinčija koji je opisao i napravio prvo kontaktno sočivo od stakla (1508), u nameri da pomogne svom prijatelju. Prošlo je, međutim, više od četiri veka dok nije napravljeno sočivo koje se nosi na oku. Optičar iz Kalifornije Kevin Tuhi 1948. godine prvi je počeo proizvodnju za masovnu upotrebu tvrdih gas nepropusnih kontaktnih sočiva. Češki hemičar Oto Wichterle i njegov saradnik Drahoslav Lim, početkom 60-tih godina prošlog veka, objavili su radove o uspešnom sintetizovanju novog materijala od kojih su proizvedena prva meka kontaktna sočiva

 

Čehoslovacka je postala prva zemlja u kojoj je počela proizvodnja i primena mekih kontaktnih sočiva. Američka kompanija Bausch & Lomb kupila je licencu 1971. godine. Novootkrivena kontaktna sočiva ubrzo su postala hit i preuzela su primat od tvdih gas nepropusnih sočiva.

Danas u svetu sočiva nosi više od 150 miliona ljudi.

U oblasti kontaktnih sočiva možemo da se pohvalimo zavidnim znanjem, a sve to zahvaljujući našoj dugogodišnjoj saradnji sa Udruženjem kontaktologa Srbije COLSS i redovnom posećivanju Evropskih kongresa kontaktologa ECLSO gde pratimo najnovije trendove u oblasti kontaktologije i trudimo se da iskustva domaćih i svetskih stručnjaka prenesemo našim cenjenim klijentima.

U našoj ponudi su i najkvalitetnija uvozna kontaktna sočiva na našem tržištu:

• RGP (gas propusna sočiva) - godišnja - sferna, asferna, torična, konična, multifokalna

• SOFT (meka sočiva) najnovije generacije - silicon hydrgel, sočiva za astigmatizam, multifokalna meka sočiva, dnevna, mesečna, tromesečna, šestomesečna i godišnja sočiva, sočiva za produženo nošenje (terapijska), sočiva u boji koja menjaju prirodnu boju oka (sa i bez dioptrije)

]

Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
colss logo

 

Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

eclso logo

 logo sfera

Svetozara Radojčića 8a
Beograd 11000
011/ 3467 210
069/ 3467 210

Radno vreme

OPTIKA 1
Radnim danima : 11-18h
Subota: 10-14h

OPTIKA 2

Radnim danima : 09-17h

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Search