OPTIKA1
  Svetozara Radojčića 8a, Beograd
  +381 (11) 346 7 210
  +381 (11) 304 8 774

  OPTIKA 2
  Deligradska 27, Beograd
  +381 (11) 268 47 61
  +381 (11) 407 45 89

  Glaukom

  Glaukom je progresivna optička neuropatija, očna bolest pri kojoj dolazi do degeneracije i odumiranja očnog živca čija je uloga da prenosi informacije od retine do mozga i formira sliku koju vidimo,a njegovo oštecenje vodi ka potpunom gubitku vida, t.j. slepilu.

  Glaukom nastaje zbog zapušenih odvodnih kanala, što dovodi do   viška tečnosti u oku. Zbog nagomilane tečnosti u oku, stvara se povišen očni pritisak koji gura očni živac, razara ga i dovodi do postepenog gubitka vida. Promene u vidu su u početku male i ne zahvataju centralni vid, već srednji periferni vid, tako da oboleli od glaukoma ne primećuje pad vida.Tek u zadnjoj fazi dolazi do propadanja centralnog vida i potpunog gubitka vida.

  Rizicni faktori za nastanak glaukoma:

  -Povišen očni pritisak

  -Osobe starije od 60 godina

  -Genetski faktor

  -Anatomska građa oka

  -Hronične bolesti ( dijabetes)

  -Refrakcijske greške oka ( visoka kratkovidost I dalekovidost)

  -Povreda oka

  Postoji više vrsta glaukoma. Najčešce se javlja primarni hronicni glaukom otvorenog ugla ( simpleks glaukom) ,koji karakteriše postepeno zatvaranje odvodnih kanala, manje povišen intraokularni pritisak i veoma sporo napreduje. Najčešće zahvata oba oka i ukoliko se ne leči dovodi do slepila.

  Glaukom zatvorenog ugla ( angularni glaukom) je akutni glaukom, kod koga intraokularni pritisak naglo raste i dovodi do blokade odvodnih kanala. Oko postaje tvrdo, bolno , bol se širi celom polovinom glave, javlja se mučnina i povraćanje.

  Glaukom normalnog pritiska nastaje kao posledica slabe cirkuilacije unutar očnog živca, zbog čega dolazi do oštećenja očnog živca iako je očni pritisak u dozvoljenim granicama.

  Glaukom može biti i urođeni , odnosno kongenitalni glaukom,  javlja kod beba kada nije dovoljno razvijen sistem drenažnih kanala tokom prenatalnog perioda.

  Glaukom je oboljenje koje dugo ne pokazuje nikakve simptome, zbog čega ga često nazivaju i tihi kradljivac vida. Najčesce nastupa pritajeno, bez upadljivih simptoma, a jednom oboleli očni živac ne moze se više regenerisati. Zbog toga je veoma važno rano otkrivanje glaukoma.

  Da bi se dijagnostikovao glaukom , neophodno je obaviti kompletan oftalmološki pregled, koji obuhvata merenje očnog pritiska (tonometrija), pregled komornog ugla ( gonioskopija) , procenu stanja očnog živca (OCT) i pregled vidnog polja (perimetrija).

  Lečenje glaukoma moze biti lokalno kada se kapima normalizuje očni pritisak i na taj način sprečava dalje oštećenje oka. Ukoliko to ne pokazuje željene rezultate, onda se hirurškom intervenciijom obezbedjuje da očna vodica otiče iz oka.

  Glaukom je oboljenje koje ne moze da se izleči, ali može da se kontroliše i time spreče dalja oštećenja vida. Zato je važno redovno ići na oftalmološki pregled, kako bi se glaukom otkrio na vreme i sačuvao vid.

  Ista destinacija « Katarakta

  Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
  colss logo

   

  Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

  eclso logo

   logo sfera

  Svetozara Radojčića 8a
  Beograd 11000
  011/ 3467 210
  069/ 3467 210

  Radno vreme

  OPTIKA 1
  Radnim danima : 11-19h
  Subota: 10-14h

  OPTIKA 1

  Radnim danima : 09-17h
  Subota: 10-14h

  FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

  © 2017 Sfera

  Search