OPTIKA1
  Svetozara Radojčića 8a, Beograd
  +381 (11) 346 7 210
  +381 (11) 304 8 774

  OPTIKA 2
  Deligradska 27, Beograd
  +381 (11) 268 47 61
  +381 (11) 407 45 89

  SUVO OKO

  Suvo oko je jedno od najčescih oboljenja u oftalmologiji i jedan od najčešćih razloga za posetu očnom lekaru. Čak 20 % populacije preko 45 godina ima simptome suvog oka. Simptomi mogu biti veoma različiti i veoma neprijatni, a najčešće uključuju osećaj peckanje u oku, osećaj stranog tela,osećaj bockanja u oku, prekomernog suzenja oka, crvenilo, magljenje vida, neprijatnost pri gledanju tv-a i prilikom čitanja.

  Zdrav suzni film sastoji se iz tri sloja, lipidnog, vodenog I mucinskog sloja. Njihova uloga je da vlaže prednju površinu oka i da je štite od uticaja spoljne sredine i od infekcija. Prve tegobe se osećaju u klimatizovanim prostorijama, kod produženog gledanja u kompijutere i pametne telefone, dok se vozite avionom, dok vozite biciklu, a isto tako i u sunčanim i vetrovitim uslovima.

  Postoji još jedan simptom koji se razlikuje od ostalih simptoma suvog oka, a to je simptom pojačanog suzenja oka, paradoksalni simptom, jer je uzrokovan iritacijom oka uslovljenom suvim okom i pojačanim refleksnim suzenjem oka.

  Sa starenjem se značajno povećava rizik za nastanak suvog oka zbog pada nivoa androgenih polnih hormona koji se javlja kod oba pola a regulišu homeostazu suznog filma. Ugrožene populacije su najčešće žene u post menopauzi i menopauzi, tokom trudnoće i tokom laktacije i žene koje uzimaju kontraceptivne pilule ili su na nekoj drugoj hormonskoj terapiji.

  Nosioci kontaktnih sočiva spadaju u grupu sa visokim rizikom za nastanak suvog oka, te se preporučuje redovno korišćenje adekvatnih preparata veštačkih suza.

  Detektovanje i lečenje problema suznog filma kod nosioca kontaktnih sočiva je veoma važno, jer su suvo oko i diskomfor dva najčešća razloga za prekid nošenja kontaktnih sočiva.

  Ostali faktori rizika su reumatološke bolesti kao i nedostatak vitamina A kod pacijenata.

  Cilj terapije suvog oka je da ublaži ili otkloni simptome, poboljša vidnu oštrinu i da omogući bolji kvalitet života. Prvi korak u lečenju suvog oka je primena adekvatnih veštačkih suza.

  U zelji da se unapredi lečenje suvog oka, poslednjih godina usavršen je novi pristup u lečenju, koji pored lubrikacije, vrši i osmoprotekciju delujići preko tkz osmoprotektanata, koji imaju sposobnost da prodru unutar samih ćelija površine oka i omoguće dodatnu hidrataciju ćelija, efektno uklanjajući simptome suvog oka.

  Ista destinacija « BLEFARITIS

  Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
  colss logo

   

  Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

  eclso logo

   logo sfera

  Svetozara Radojčića 8a
  Beograd 11000
  011/ 3467 210
  069/ 3467 210

  Radno vreme

  OPTIKA 1
  Radnim danima : 11-19h
  Subota: 10-14h

  OPTIKA 1

  Radnim danima : 09-17h
  Subota: 10-14h

  FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

  © 2017 Sfera

  Search