OPTIKA 1

SVETOZARA RADOJČIĆA 8A, BEOGRAD

+381 (11) 346 - 7 - 210
+381 (11) 304 - 8 - 774

ocna-kuca-sfera

ocna-kuca-sfera sfera-centar-za-vid online-prodavnica-sfera

OPTIKA 2

DELIGRADSKA 27, BEOGRAD

+381 (11) - 268 - 47 - 61
+381 (11) - 407 - 45 - 89

Antirefleks plastika


 

očna-kuca-sfera Sočiva za naočare mogu biti staklena i plastična. Za razliku od staklenih sočiva za naočare plastična sočiva ili takozvana “plastika” je danas mnogo više u upotrebi. Razvoj tehnologije izrade različitih materijala omogućio je nastanak savremenih plastičnih sočiva za naočare koje se odlikuju mnogim prednostima u odnosu na staklena sočiva. Na prvom mestu, plastika je mnogo lakša, tanja i ne postoji rizik od lomljenja.

Antirefleks plastika je dioptrijska plastika za naočare koja može imati široku paletu antirekfleks slojeva i zaštitnih faktora na svojoj površini.

 

očna-kuca-sferaAntirefleksni sloj je višeslojni premaz koji može biti nanet na staklene i plastične podloge. Nanosi se na spoljnu površinu diptrijske plastike/stakla, ali neki od slojeva se nanose i sa spoljne i sa unutrašnje strane.

Svaki sloj pojedinačno ima ulogu da poveća transparentnost dioptrijske plastike/stakla što rezultuje umanjenjem refleksije svetlosti. Antirefleksni sloj je izrađen od materijala čija je vrednost indeksa refleksije između vrednosti indeksa refleksije vazduha i vrednosti indeksa refleksije plastike/stakla. To znači da je refleksija unutrašnje i spoljašnje površine plastike/stakla skoro ista. Pomoću interferencije, refleksije unutrašnje i spoljašnje površine plastike/stakla se međusobno poništavaju čime se umanjuje odsjaj koji se vidi.

Antirefleksni slojevi mogu drastično smanjiti refleksiju plastičnih/staklenih površina. To utiče i na vizuelni efekat jer plastična/staklena sočiva time postaju skoro pa nevidljiva i same oči dolaze do izražaja. Takođe, eliminišući refleksiju omogućavaju oštriji vid sa manje odsjaja, što je posebno važno kod na primer noćne vožnje ili višesatnog rada na računaru. Prednosti su i te što nude pored estetskog rešenja i povećan nivo kontrasta i smanjuju zamor očiju.

Antirefleksni slojevi mogu znato povećati propustljivost svetla. Oni su posebno važni kod dipotrijske plastike/stakla sa visokim indeksom prelamanja, koje reflektuju mnogo više svetla u odnosu na one sa standardnim indeksom prelamanja. Što je veći indeks prelomanja više se svetla reflektuje na površini. Antirefleksni slojevi su odlično rešenje za sunčane naočare jer smanjuju bljesak od sunčeve svetlosti. Nanose se samo na unutrašnju stranu plastike/stakla jer tamna strana sunčane plastike/stakla već prekriva estecke nedostatke.

Kod održavanja dipotrijske plastike/stakla veoma je važno da se vodi računa o načinu čišćenja upravo zbog antirekleks slojeva. Nije preporučljivo da se koriste bilo koji deterdžeti koji sadrže jaku hemiju, kao ni brisanje suvom krpom. Uvek je najbolje konsultovati se sa optičarem oko sredstava za čišćenje i održavanje.

Postoji dosta različiti antirefleks slojeva koji se tokom vremena, razvojem savremene nauke i tehnologije, sve više dopunjuju i usavršavaju sve sa ciljem maksimalne zaštite vida i oka. Najčešći su: antistatički sloj (odbijanje prašine), sloj otporan na ogrebotine, protekcija od zamagljivanja i sl. Navešćemo neke od njih.

 

očna-kuca-sfera

Multi + je antirefleks sloj koji štiti od 3 nepovoljna faktora: refleksije, otisaka prstiju i vode. Propustljivost svetlosti je 97%.

 

 

očna-kuca-sfera

Ultra Glide je antirefleksni sloj koji je naprednija generacija Multi + sloja sa izuzetno glatkim i konstruktivno veoma izdržljivim Super Hidrofobnim slojem. Laka i preciznija su za ugradnju zahvaljujući završnom antitorzionom sloju sočiva. On štiti od 4 nepovoljna faktora: refleksije, otisaka prstiju, vode i prašine. Propustljivost svetlosti je 98,2%.

 

očna-kuca-sfera

 

Nano Glide sloj je antirefleksni sloj koji štiti od 5 nepovoljnih faktora : refleksije + EMI, otisaka prstiju, vode, prašine i ogrebotina. Propustljivost svetlosti je 99%.

 

 

očna-kuca-sfera

 

Polar Glide je antirefleksni sloj koji štiti od 6 nepovoljnih faktora: refleksije, otisaka prstiju, vode, prašine, ogrebotina i obojenog AR odsjaja. Ovaj antirefleksni sloj je specifičan po tome što nema zelenu refleksiju već je ona jedva primetna i BELE je boje.

Idealan je za:

 • “Make up” Friendly (šminka na oku vizuelno ostaje ista kao i bez naočara)
 • za “rimless”ramove gde so;iva postaju skoro nevidljiva
 • TV i druga studija gde se koristi dosta jakih izvora svetlosti - reflektora
 •  

  Blue Glide / Blue Control


   

  Savremeni način života nužno zahteva korišćenje savremene tehnologije i uređaja koji nam olakšavaju i ubrzavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kako na poslu, tako i u privatnom životu. Stalna izloženost veštačkom osvetljenju, dugotrajno gledanje u monitore svih vrsta (računari, pametni telefoni-androidi, televizori i sl.), razne vrste veštačke rasvete (automobilska industrija, ulična osvetljenja i sl) ostavlja posledice na naš organizam.

  Oftalmološke asocijacije navode da 70-75% osoba koje rade na računarima i koje su izložene emitovanju veštačke plave svetlosti duže od dva sata dnevno, imaju problem sa vidom.

   

  očna-kuca-sfera

   

  Ako se zna da dugotrajno emitovanje i delovanje plave svetlosti na ljudski organizam drastično narušava kompletno zdravstveno stanje čoveka, nije zanemarljiva činjenica da je oko najdirektnije izloženo i time prvo ugroženo. Široki spektar svetlosti uzrokuje potpunu degeneraciju vidnih ćelija (svetlost kratkih talasnih dužina oštećuje ćelije i metaboličke procese našeg oka) koje se nakupljaju u oku i dovode do nastanka mrene.

  Takođe, delovanje plave svetlosti je povezano i sa lučenjem hormona melatonina koji u našem organizmu imaju ulogu u regulaciji životnog ritma. Prekomerno ili nedovoljno lučenje pomenutog hormona dovodi naš organizam u stanje poremećene hormonske ravnoteže. Pod uticajem plave svetlosti naš organizam nastavlja da luči dnevne hormone, uključujući i hormon stresa.

  Ukoliko se poremeti prirodni ritam organizma povećava se rizik od pojave raznih problema i bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, prekomerna težina, nesanica, depresija i druge.

   

  očna-kuca-sfera

   

  Zaštitni sloj od plave svetlosti je toliko postao neophodan i tražen da su neki od proizvođača plastike za ramove zaštitili njegovo ime, pa je Blue Glide naziv poznatog domaćeg proizvodžača POL-a, a Blue Control naziv svetski poznatog proizvođača HOYA-e.

  Zaštitni sloj Blue Glide / Blue Control:

  • Usporava makularnu degeneraciju oka
  • Neutrališe delovanje veštačke plave svetlosti
  • Poboljšava kontrasnu percepciju, nudi prirodan doživljaj boja
  • Smanjuje odsjaj za ugodan i opušteniji vid
  • Štiti dioptrijsko sočivo od ogrebotina, masnoća, prašine, vode i prljavštine

   

   

  Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)

  colss

   

   

  Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

  EU-contact-lens